Sivut

torstai 21. syyskuuta 2017

Uutta ideaa ja luovuutta

Suunnitellessani päiväkurssia Lahteen Wellamo-opistoon ideoinnista ja suunnittelusta olen lukenut jälleen alan kirjallisuutta tutustuakseni muiden aiheeseen perehtyneiden ajatuksiin.

Kaikkein vaikuttunein olen teoksesta "Luovan ajattelun käsikirja,  Kuinka ideat syntyvät", jonka ovat laatineet Jussi T. Koski ja Saku Tuominen sekä Ilkka Kärkkäinen. Kauan luovaa työtä tehneenä moni kirjan ajatuksista ei ole minulle uutta, mutta on silti hyvä saada vahvistusta omille mietteille.

Valitettavasti tällä hetkellä kirjaa ei taida saada kuin antikvariaatista tai kirjastosta. Uusi painos tulisi varmasti tarpeeseen.

Kirja käsittelee luovuutta eri puolilta, rohkaisee, ravistaa ja tuuppailee sopivasti eteenpäin. Kuvamateriaali on valittu sen kummemmin selittelemättä, ja aiheet on hienosti oivallettu.

Olen lukenut aiemmin myös Saku Tuomisen ja Katja Lindroosin pokkarin "Ravistettava, omskakas", joka todella avarsi, tuuletti, raikasti ja rohkaisi.

Luovuudessahan on kyse siitä, että ajattelee rohkeasti ja ennakkoluulottomasti sekä yhdistelee olemassaolevaa uudella tavalla.

Tässä valmistelemiani sanoja käsityön ja taiteen aiheiselle ideointikurssille.

Jos olet saanut ideoidessasi arvostelua siitä, että puhut hölmöjä, tai vain katselet tyhjyyteen, tällaiset luovuudesta kertovat teokset lohduttavat kummasti: Ei käytöksesi olekaan vajaamielistä, vaan ahtaus on sen toisen ihmisen päässä.

Luova ihminen ajattelee, haaveilee ja käyttää sellaiseen myös runsaasti aikaa. Itse toteutus saattaakin sitten tulla todella ripeästi. Kuten hiljattain 103-vuotiaana kuollut saksalainen taidemaalari ja professori K. O. Götz sanoi:
                                 
"Ajattele kauan, tee nopeasti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti