Sivut

maanantai 29. kesäkuuta 2020

Keltainen näkyy

Hämmästelin uuden tieliikennelain muutoksista ennen kaikkea yhtä. Miksi hienosti erottuva keltainen ohituksen kieltävä keskiviiva muutetaan valkoiseksi? Tämän logiikan mukaan liikennemerkeistäkin voisi poistaa keltaisen värin ja vaihtaa kaikki keltapohjat pliisuiksi valkoisiksi. Mutta niissä on keltaista sen takia, että keltainen on huomioväri.

------------------------

Keltainen


Valkoinen

------------------

 
Onkohan muutoksessa kysytty ollenkaan väriasiantuntijoita?

Valkoinen harmaalla asfalttipohjalla ei ole niin erottuva väriyhdistelmä kuin keltainen harmaalla. Sadekelillä asfaltti on mustempi ja silloin keltainen erottuu äärimmäisen hyvin jo kaukaa.

Lukisitko sinä mieluiten valkoista tekstiä harmaalla tai mustalla pohjalla? Sellainen negatiiviteksti on monessa tutkimuksessa todettu luettavuudessa heikommaksi yhdistelmäksi.
Keltainen mustalla tai harmaalla pohjalla on siihen verrattuna selkeä yhdistelmä, kun luettava on vähänkin etäämpänä.

Ei siis aina kannattaisi mennä byrokraattisesti tai orjallisesti sen mukaan, miten muualla on toimittu. Joskus Suomessa asiat ovat paremmin suunniteltuja. Täällä valokin on erilainen. Ja onhan vielä maita, jossa keltaista keskiviivaa käytetään edelleen.

Sitäpaitsi keltainen on ilon, valon, lämmön ja auringon väri. Joskus noita positiivisia tunteita voisi käyttää hyväksi myös tieliikenteen suunnittelussa.

Ilokseni löysin myös 14.6.2020 Sunnuntaisuomalaisesta (mm. Etelä-Suomen Sanomat) Teppo Koskisen kirjoittaman hienon kolumnin samasta aiheesta. En siis ole ihan yksin mielipiteeni kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti