Sivut

torstai 22. kesäkuuta 2023

Kännykät Saksan kouluissa

Viime aikoina on kovin paljon puhuttu siitä, kuinka kännykän käyttö oppitunnin aikana on lisääntynyt tarpeettomasti ja häiritsevästi. Sanotaan sen vaikuttavan oppimistulosten heikkenemiseen, mikä ei ole ainakaan minulle yllätys.

Tässä värisommitteluaiheisessa aikuiskoulutuksessa
ei ketään edes kiinnostanut räplätä kännykkää.

Tulin miettineeksi, eikö Suomessa opettajilla ole mitään valtaa sanoa tai kieltää edes häiritsevää toimintaa? Juuri tulleen tiedon mukaan tämä on kuitenkin harkinnassa, onneksi.

Opetin Saksan Münchenissä opistotasoisessa oppilaitoksessa graafisiksi suunnittelijoiksi valmistuvia nuoria vuosina 1993-2006. Kännykät alkoivat yleistyä sielläkin. Mutta koulussamme oli selvä sääntö: kännyköitä ei saa käyttää eikä pitää esillä tuntien aikana. Poikkeuksena olivat etukäteen sovitut tilanteet.

Koska tuosta ajasta on kulunut jo pitkä tovi, aloin tutkia miten nykyisin Saksassa asiaan suhtaudutaan. Ja kas, ihan samalla periaatteella siellä edelleenkin mennään. Tutkin sikäläisiä opettajille tarkoitettuja julkaisuja, joissa kännykän käytöstä ohjeistetaan. Saksassa ei ole yleistä maanlaajuista lakia, joka sinänsä kieltäisi kännykän käytön kouluissa, koska se puuttuisi ihmisen itseilmaisuun ja omaisuuden suojaan. Jokainen liittovaltio voi kuitenkin päättää asiasta itsenäisesti. Ainoastaan Baijeri on kieltänyt kännykän käytön kouluissa, poikkeuksena hätätapaukset ja opetukseen liittyvät tilanteet.

Muissa osavaltioissa koulut voivat tehdä omat sääntönsä. Mahdollista on esimerkiksi rajoittaa kännykän käyttöön oma alue. Jos tätä ohjeistusta rikkoo, on opettajalla oikeus ottaa puhelin pois koulupäivän ajaksi. 

Noissa julkaisuissa mainitaan myös, että kännykän luvaton käyttö tunnilla vaikeuttaa keskittymistä, mahdollistaa lunttauksen ja sitä käytetään myös kiusaamiseen ja valvomattomien kuvien ottamiseen ja levittämiseen. Positiivisena puolena eli luvallisena osana on tietenkin digitaitojen kehittyminen ja lähdeaineiston etsiminen.

On myös ehdotettu opettajien ja oppilaiden yhteisesti laadittavia sääntöjä. Voidaan sopia mm. missä kännyköitä säilytetään turvallisesti silloin kun niiden käyttö ei ole suotavaa, saako kuvia ottaa, miten toimitaan luokkaretkillä ja kuka valvoo sääntöjen noudattamista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti