Sivut

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Masentaako?

Suositko elämässäsi adjektiiveja kuten passiivinen, negatiivinen, surullinen, likainen, pimeä, pelko?

Entä energinen, positiivinen, aurinkoinen, tuore tai luonnollinen?

Ensimmäisen sanaryhmän kuvaukset viittaavat mustaan ja harmaaseen.
Toisessa ryhmässä on sanoja, jotka kuuluvat värien kuten punainen, sininen, keltainen ja vihreä merkityksiin.

Olen aiemmassa kirjoituksessani kertonut harmaasta ja sen taustavärinä olemisen merkityksestä. Villikissallehan harmaa on hyvä suoja.

Viime vuosien suosikki varsinkin sisustajan värimaailmassa on ollut harmaa. Se joka tietää mitä harmaa väri vaikuttaa ihmisen mielialaan, ei suosisi varsinkaan näinä masentavina aikoina niin passiivista "väriä". 
Harmaata käytetään asiallisen vaikutelman luomiseen, kuten vuosia käytettäviin laitteisiin tai miesten pukuihin.
Ja kyllähän harmaa myös rauhoittaa.


Musta taas imee kaiken valon, joten se kyllä sopii näyttämön seinille, jotta esiintyjät tulevat paremmin esille. Mutta samalla se ilmentää surua ja dramatiikkaa sekä imee positiivisuutta pois.
Mustaa pidetään filosofisena värinä. Moni taiteilija onkin tykästynyt vaatetuksessaan mustaan. Taustalla on tosin myös se tosiasia, että varsinkin kuvaamataiteilijat tarvitsevat välillä värien kanssa työskentelyn vastapainoksi jotain ei-väriä.

Valkoinen on kliininen, neitseellinen ja puhdas. Se sopii siis erinomaisesti lääkärin vastaaonotolle tai morsiamen asuksi symbolisessa mielessä. Pelkästään valkoinen asunto (tai lääkärin vastaanottotila) vaikuttaa helposti kylmältä, koska lämpimät keltaiset ja punaiset sävyt puuttuvat.
Pehmeyttä liian kovaan yleisvaikutelmaan saa yhdistämällä eri materiaaleja ja struktuureja: Mattaa ja kiiltävää, sileää ja pörröistä jne.


Mennäänpä energisempään suuntaan:


Punainen on lämmin ja voimaa antava väri. Ei ihme, että sitä käytetään vallankumouksen, liikennemerkkien ja varoitussymbolienkin välineenä. Punainen puhuttelee, tulee lähelle, ei jätä kylmäksi ja on erittäin eroottinen.
Lapsi huomaa kaikista väreistä ensimmäiseksi punaisen.

Sininen on isänmaallinen rauhallinen väri, joka auttaa keskittymään. Ihminen yhdistää sinisen taivaaseen ja veteen, jotka ovat avaria ja viilentäviä, siksi sininen väri sinällään koetaan viileäksi. Sinisen ympäröimänä ideointi luonnistuu.


Keltainen lämmittää. Koska siitä tulee aurinko mieleen, niin se koetaan valoisana ja energiaa antavana. Keltainen on huomioväri kuten punainen, joten se soveltuu esimerkiksi liikennemerkkeihin, ja ovathan huomioliivitkin useimmiten kektaisia tai oransseja.
Oranssin ominaisuudet ovat jokseenkin samoja kuin keltaisen, mutta oranssi symbolisoi myös kypsyyttä ja sadonkorjuuta.


Vihreä on luonnossa pohjoisen sydäntalvea lukuunottamatta aina läsnä. Vihreään ei kyllästytä, ja se onkin myös hyvä pohja tai tausta kaikille väreille. Vihreä on nuoruuden ja tuoreuden väri. Pelkkää vihreää ei kuitenkaan kannata viljellä, sillä se tarvitsee seurakseen muita värejä. Vaarana on muuten tukkoinen yleisvaikutelma.

Violetti tai lila on punaisen ja sinisen sekoitus, eli väliväri ja eräänlainen välimuodon symboli. Violetti liitetään magiikkaan. Violetti on tummempi ja punertavampi, lila on sinertävämpi ja vaaleampi. Tähän tulokseen olen tullut asiaa muutamilla kielillä tutkittuani.


Kahvi, suklaa, mausteet... Ruskea liittyy heti tuoksuihin ja mausteisuuteen. Se koetaan myös äidillisenä. Ruskea on maanläheinen ja turvallinen, mutta myös passiivinen. Jotkut ravintolat ovat hyödyntäneet ruskeaa värimaailmaa, jonka ansiosta ihmiset tulevat viihtyäkseen ja syödäkseen eivätkä kiirehdi heti pois.

Jokaisella värillä on siis psykologinen merkityksensä, joka tulee jostakin kaukaa kollektiivimuististamme. Masentunut tarvitsee valoa ja virkeyttä, viluinen lämpöä, levoton rauhallista ympäristöä, jossa on hyvä hengittää. Annostelkaamme värejä siis viisaudella, silloin se saattaa parantaa koko elämänlaatuamme!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti