Sivut

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Julkisivut ja taide

Katselin saksalaiselta 3sat-kanavalta makasiinityyppistä kulttuuriohjelmaa, jossa kerrottiin Rooman kaupungin tukemasta taideprojektista. Laitakaupungin ongelma-alueilla talojen julkisivuja on annettu taiteilijoiden käyttöön.

Näppäilin hakusanan Roma street art, ja sainkin näkyviin mitä hulppeimpia julkisivuja, todellinen nykytaiteen ilotulitus. Koska minulla ei ole nyt mahdollisuutta lähteä Roomaan kuvaamaan enkä halua loukata kenenkään tekijänoikeuksia, suosittelen teitä lukijoitani katsomaan netin näyttävää kuvagalleriaa.

Rooman kaupunki markkinoi näitä nähtävyyksiä, ja turisteja onkin saapunut runsaasti ennen niin kolkoille seuduille katsomaan valtavia taideteoksia. Samalla seudun asukkaat, varsinkin nuoret, on saatu mukaan kertomaan turisteille teoksista ja niiden taustoista. Aiheet kun pohjautuvat asukkaiden omiin kokemuksiin.

Samanlaista ihan pienessä muodossa on toteutettu Lahdessa Inspis-projektin puitteissa. Siinä nuoret ovat maalanneet sähkökaappeja mitä erilaisimmin teemoin. Jonkinlainen alku sekin.

Toivoisin, että vastaavanlainen suurimittainen projekti Rooman tyyliin tulisi mahdolliseksi myös Suomessa, ja ammattitaiteilijat pääsisivät toteuttamaan sitä. Aina ei tarvitsisi lähteä edes laitakaupungille.

Jos Rooman kaltainen turistikohde, jossa on jo valmiiksi valtavat määrät historiallisia nähtävyyksiä, katsoo tarpeelliseksi aloittaa tämänlaisen hankkeen, niin miksi ei suomalainen kaupunki? Eikö tänne kaivata nähtävää tai tekemistä?

Tässä Lahden Aleksanterinkatua julkisivuineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti