Sivut

tiistai 28. helmikuuta 2017

Kehu opettajaa

Luin, että Suomessa on meneillään "Kehu opettajaa" -kampanja.

Olin aika yllättynyt. Eikö opettajille anneta täällä normaalia palautetta? Koska olen opettanut Suomessa huomattavasti vähemmän kuin Saksassa, minulla ei ole asiasta paljoa kokemusta. Mutta ainakin täkäläisessä aikuiskoulutuksessa ja ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa olen lyhytkursseja pitänyt, opiskelijat ovat auliisti kertoneet ne positiivisetkin asiat.

Empatiasta se alkaa


Ihan hiljattain luin, että erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansoihin. Tuohon saattaisin jopa uskoa. Sen verran rajuja kommentteja ihmiset jakelevat toisilleen ajattelematta sellaisia ominaisuuksia kuin tahdikkuus, toisen asemaan asettuminen, jopa karma. Hyvä käytös on jäänyt monelta opettelematta.

Opettaessani Saksassa tapanani oli keskustella opiskelijoiden kanssa avoimesti. Toin esille myös heikot kohtani, useimmiten huumorin avulla. Sympatiaahan siitä sai. Opiskelijani osasivatkin yllätyksekseni olla empaattisia. Eihän työskentelyni ulkomailta tulleena vieraalla kielellä opettaessa ollut aina helppoa ja sen he ymmärsivät.

Suomessa vallitsee ylikorostunut vaitiolovelvollisuus ja se jarruttaa avointa keskustelua ja suorastaan houkuttelee kaikenlaiseen sättimiseen selän takana ja netissä rauhallisen kasvokkain käytävän keskustelun sijaan. Helposti siitä leviää sanastoa myös arkiseen elämään toisten kanssa. Asiat ikäänkuin normalisoituvat ja moni pitää ilkeyttä ja toisen haavoittamista jopa hyväksyttävänä ja oikeutettuna tapana kommunikoida. Ei siinä ajatella miltä toisesta tuntuu, koska ei osata asettua sen toisen ihmisen asemaan.

Huumoria tarvitaan


Luin Etelä-Suomen Sanomista, kuinka vuoden päijäthämäläiseksi opettajaksi valittu Markku Mattila Lahden Kivimaan koulusta sanoo myös keskustelevansa oppilaidensa kanssa ja puuttuvansa kiusaamiseen nopeasti.
Kun asioista puhutaan heti, ne eivät paisu ongelmaksi asti.

Toisten mielipiteiden kunnioittaminen on keskustellessa tärkeää ja sen pitäisi olla luonnollinen osa ihmisen käyttäytymistä. Kun kuuntelee, miten jonkun toisen ihmisen mielestä jokin asia voitaisi hoitaa, ajatusmaailma rikastuu ja tulee punnittua omia ajatuksiaan. Omaakin mielipidettä voi ja saa muuttaa.

Olen täysin samaa mieltä Mattilan kanssa siitä, että opettajalla pitää olla myös huumoria. Totisena paukuttava opettaja ei kiinnosta ketään, oli aihe kuinka vakava tahansa.

Muistan, kuinka omalla tunnillani Münchenissä, kun aiheena oli CD-levyn kannen värisommittelu, laitoin lupaamani jazz-levyn tilalle tahallani ensin Florence Foster Jenkinsin kaameaa oopperakirkunaa. Siinä oli kaikilla naurussa pitelemistä. Tilanteesta tuli tahattomasti vieläkin hauskempi, kun koulumme vararehtori tupsahti juuri silloin yllättäen luokkaan etsien jotain sinne unohtamaansa. Me kaikki suorastaan räjähdimme nauruun. Vararehtori totesi vain "omia lauluharjoituksianneko olette nauhoittanut, rouva Nahirnyj" ja jatkoi hymyillen matkaansa.
Tuollaiset pienet opetussuunnitelman ulkopuoliset virkistykset rentouttavat mukavasti ja jäävät mieleen positiivisena. Asioiden väliin tarvitaan myös hömppää.

Keskustelkaa ja kysykää. Tyhmiä kysymyksiä ei oikeasti ole.


Oppilaan pitää voida milloin tahansa kysyä opettajalta asioita häpeämättä ja pelkäämättä, että hänen "tyhmälle" kysymykselleen nauretaan. Tämä koskee myös muita läsnäolijoita. Olen Suomessa usein huomannut sellaista asennetta, että kysyjälle sanotaan ensimmäisenä "Tuon nyt tyhmemmänkin pitäisi tajuta" tai "Tämähän on nyt yksinkertaisin asia osata". Sillä hetkellä kysyjä tuntee olevansa se tyhmin kaikista, eikä takuulla opettele enää ilolla ja riemulla uusia asioita. Hän luulee olevansa tyhmä vain sen takia, että joku epäsosiaalinen henkilö niin möläytti.

Olen oikeasti iloinen, etten ollut itse koulussa se kympin oppilas. Olen osannut asettua opettaessani niiden asemaan, jotka eivät ensimmäisellä kerralla ymmärrä uutta asiaa. Jos joku ei ymmärrä, niin kerron asian uudelleen toisessa muodossa. Me olemme kaikki yksilöitä ja ymmärrämme asioita omalla tavallamme ja omaan tahtiin.

Tärkeämpi kuin kehu on asiallinen rento avoin keskustelu. Sen lomassa voi sitten antaa myös kiitoksen, sillä tässä maassa on valtavasti hyviä opettajia, jotka sen ansaitsevat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti