Sivut

perjantai 3. maaliskuuta 2017

Värisilmän kehittämisestä

Kuulen niin usein lauseen "Minulla kun ei ole tuota värisilmää". Nyt kerron tässä ihan julkisesti, että itselläkin tulee joskus epävarmuus siitä, osaanko ollenkaan yhdistellä värejä.

Minullakin on nimittäin päiviä, jolloin värien näkeminen ei sujukaan yhtä helposti kuin siihen olen tottunut.
Mikään yhdistelmä ei tunnut sopivan, eikä maailman tuhansista sävyistä löydy sitä oikeaa.

Värisilmää voi harjoittaa


Jos värien ja yhdistelmien kanssa joutuu kamppailemaan ehdotan alkuun seuraavanlaisia harjoitelmia.


Nämä yksityiskohdat valokuvasin omasta kokeellisesta akryylimaalauksestani.
Ota esille joko valmiita väripintoja kuten kangasta tai taulu tai aikakauslehden värikäs sivu. Jos maalaat, niin voit tehdä värikkään abstraktin pinnan vaikka kartongille käyttäen erilaisia siveltimiä, sientä ym. saadaksesi struktuuria.

Kuvaa digikameralla tai kännykällä lähikuvia pinnoista. Valitse samalla sellaisia kohtia, jotka puhuttelevat sinua väreiltään ja sommittelultaan.
(Vaihtoehtoisesti voit leikellä suorakaiteen muotoisia osia kuvista.)

Kun olet ladannut kuvat koneelle, voit tarkastella ja vertailla niitä ruudulla. Mahdollisesti joku kuva näyttääkin paremmalta käännettynä toisinpäin.


Kyljellään vaikutelma on taas toinen:



Tarkastele rauhassa


Tutki kuviasi ja mieti minkä vaikutuksen ne sinuun tekevät ja miksi. Mieti mitä värejä näet, häiritseekö tai miellyttääkö sinua joku sävy erityisesti. Mikä on eri väripintojen osuus ja suhde kuvassa?

Jos olet tutustunut värikontrasteihin ja -harmonioihin, voit hiljalleen alkaa analysoida mitä tunnistat kuvassa. Ylläolevassa on vasemmalla lähiväriharmoniaa vihreästä keltaiseen, lilasta siniseen ja koko kuvan alueella melkein komplementtikontrastia sininen-keltainen (sininen-oranssi olisi täydellinen), samoin kuin vihreä-violetti. Kylmä-lämmin-kontrasti on selvästi havaittavissa, koska sininen on kylmä ja keltainen lämmin.

Kaikkea muutakin teoriaa kuvasta tunnistaisi, mutta en halua väsyttää lukijaani heti alkuun, sillä kaiken luovan työn ja värien käytön tulisi olla myös hauskaa ja muuttua vaivattomaksi.

Muunmuassa näitä käsittelen myös värikursseillani. Usein jo päivän aikana monelle avautuu aivan uusi maailma.

Värejä ja niiden yhdistelemistä voi harjoittaa myös sekoittamalla sävyjä, mutta siitä kirjoitan toisella kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti