Sivut

keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kasvot ja mittasuhteet

Annoin pari päivää sitten yksityisopetuksena ohjeita kasvojen piirtämiseen. Jotkut mitat ovat ihan standardeja, vaikka ihmisillä onkin omat erityispiirteensä.

Laitankin tähän nuo perusmitat kiinnostuneille:

Aloittelijalla on taipumusta piirtää silmät jonnekin otsalle, mutta siellä ne eivät ole.


Silmät sijaitsevat puolessa välissä koko pään korkeudesta. Pään korkeus on siis leuasta päälakeen asti mitattuna. Hiukset antavat kampauksesta riippuen vielä lisää korkeutta, joten yläosaa voi olla yhteensä jopa enemmän kuin puolet.

Kasvot voidaan jakaa myös kolmeen osaan: Leuasta nenänpäähän 1/3, nenänpäästä kulmakarvoihin 1/3 ja kulmakarvoista noin hiusrajaan 1/3 ja sitten päälaelle ja hiuksille vielä tilaa.


Korvien yläosa silmien korkeudella, alaosa nenänpään kohdalla. Korvanlehdet vielä lisäävät korkeutta eli vanhemmilla ihmisillä korvat ovat enemmänkin venyneet.

Aloita piirustus aina mieluummin vaaleasti hahmottamalla ensin ellypsi eli soikio ja lisää sitten kevyesti apuviivoja eli pysty- ja vaakaviivat. Vähitellen yksityiskohtia ja kynän painoa voi lisätä ja täydentää varjostuksin.


Itse käytän mielelläni 3B vahvuista lyijykynää, koska silloin saan kynän painoa vaihdellen mukavasti vaihtelua tummuusasteisiin. Mitä enemmän piirrät yksityiskohtia, sitä parempi on, jos myös teroitat kynää piirustuksen edistyessä.

Silmiä piirtäessä kannattaa muistaa, etteivät ne ole mantelinmuotoiset.

Tärkeää on, että tarkkailet rauhassa malliasi ja katsot hänen erityispiirteitään. Yksilöllisyyttähän tulee nenän muodosta, huulien paksuudesta ja muodosta, kampauksesta, kulmakarvojen kaarista ynnä muista mitä löydät, kun keskityt. Mallin persoonallisuuden ja sinun käsialasi ansiosta lopputulos on yksilöllinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti