Sivut

torstai 16. maaliskuuta 2017

Siveltimelläkin voi piirtää

Olen jo kauan sitten innostunut piirtämään siveltimellä. Koska oma käsialani on painoltaan aika kevyttä, sivellin sopii minulle mainiosti.

Aiheet, joissa muodolla on merkitystä, soveltuvat hienosti piirtämiseen siveltimellä. (Piirros: Kirsti Nahirnyj)

Siveltimien kanssa voi harjoitella hyvin myös pelkistämistä, koska ne eivät ole kärjeltään niin teräviä, että samalla edes huvittaisi riipustella mitään pikkutarkkaa. Kun otat huomioon valon suunnan, pelkistäminen on tehokkainta.

Tässä elävänmallin piirustukseni, jossa olen käyttänyt sivellintä ja mustaa temperaväriä valon tullessa oikealta:


Kasvoja ei edes tarvita, vai mitä?

Siveltimiä on olemassa niin monenlaisia, että vaihtelua saa, vaikka pidättäytyisi yhdessä värissä. Useimmiten olen käyttänyt mustaa temperaväriä. Huomasin, ettei Suomesta saa niin vain temperavärejä tuubeissä, joten peiteväri guassi sopii ihan yhtä hyvin. Guassi on sukua akvarelliväreille, joten sitä voi myös ohentaa mielensä mukaan. Myös pullotusseilla saa kivaa piirrosjälkeä aikaan, tosin ne eivät ole peittäviä.

Tässä omia siveltimiäni: ylimpänä kiinalainen kalligrafiasivellin, sitten pari sianharjassivellintä, akryyliharjas- ja alimpana näädänkarvasivellin.

Kaikkein herkullisinta siveltimen kanssa työskennellessä on, jos vaihtelee värin paksuutta, kuultavuutta ja kuivuutta ja kokeilee eri vaihtoehtoja.

Kannattaa kokeilla mikä itsestä tuntuu parhaimmalta yhdistelmältä. Tässä oma pikainen kokeiluni.

Varoittaisin kuitenkin lopuksi siitä, että parhaimmatkaan siveltimet eivät kestä väärää materiaalia. Hienot näädänkarvapensselit on tarkoitettu akvarelliväreille tai korkeintaan tussille ja ne on pestävä heti käytön jälkeen. Joskus löytyy halpoja versioita ja niiden kanssa voi ottaa riskin kokeilumielessä, mutta akryylivärillä saa nekin pilalle. (Kyllä minä vielä akryyyliväreistäkin kirjoitan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti