Sivut

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Viivoja on monenlaisia

Tällä kertaa kirjoitan sellaisesta perusasiasta on viiva ja sen laatu. Piirustuksessa, grafiikassa ja kaikessa taiteessa on hienoa, että käsialoja on erilaisia. Sitäpaitsi piirustuksen käyttötarkoituksella on merkityksensä: Haluatko tehdä taiteellisemman vapaan työn vai informatiivisen kuvituksen?

Piirustus: Kirsti Nahirnyj

Piirustus: Kirsti Nahirnyj

Viivan muotoon, laatuun ja vaikutelmaan yleensäkin vaikuttavat monet asiat, myös ihmisen luonne. Herkempi varovaisempi piirtäjä saa ihan toisenlaista viivaa aikaiseksi kuin tempperamenttinen, ulospäin suuntautuva äkkipikainen taiteilija.

Sama piirtäjä voi ihan samanlaisilla työvälineillä tuottaa täysin erilaista jälkeä myös työvälineen ja paperin eri yhdistelmillä.

Lyijykynä, josta kirjoitin aiemmin, on yksi piirtäjän perustyövälineistä. Siitäkin on variaatioita, kuten puhdas grafiittikynä ilman puusuojusta ja vedellä laveerattavat vaihtoehdot.

Pieni valikoima omista kynistäni tussikynistä erilaisiin grafiittikyniin ja liituihin. Keskellä piirustusterä ja ruokoterä.
Tässä olen käyttänyt vedellä laveerattavaa grafiittikynää.

On myös liitukyniä, joita saa eri sävyisinä. Joissakin on enemmän rasvaa mukana ja ne luistavat paremmin. Useimmiten näiden kynien jälki on kiinnitettävä fiksaussprayllä. Itse olen käyttänyt valkoista liitukynää joissakin tutkielmissa korostaakseni valon ja varjon eroja.

Tässä olen tehnyt ääriviivat rasvaisella liidulla.
Piirustusliituja on enemmän ja vähemmän rasvaisia ja ne soveltuvat nopeiden skitsien tekoon erinomaisesti. Poikkeuksena pastelliliidut, jotka ovat melko tuhruisia, jos niitä ei malta käsitellä oikein (tai siitä huolimatta). pastelliliitutyöt kannattaa aina fiksata.
                                                                           
Piirustusterällä voi saada aikaan hyvinkin tarkkaa jälkeä, joka toistuu painotöissäkin ihanteellisesti.

Piirustusterä antaa taas kovemman jäljen ja varjostukset tehdään viiva viivalta tai sitten laveeraamalla siveltimen avulla. Terän kanssa voi käyttää piirustustusseja, joita saa erivärisinä, tai peitevärejä ohennettuna. Musteen ja tussin eron on muuten siinä, että musteet on tarkoitettu enemmänkin kalligrafiaan ja ne eivät ole vedenpitäviä, kun taas nestemäiset tussit ovat vedenpitäviä kuivuttuaan. Olen muuten tykästynyt Rohrers Ausziehtusche -nimisiin tuotteisiin, varsinkin sepianväriseen tussiin.

Tässä olen käyttänyt piirustusterää ja laveerannut siveltimellä käyttäen sepianväristä tussia.

Käteviä ovat myös varsinkin matkoilla erilaiset huopa- ja tussikynät, joista suosikkini on Faber Castellin Pitt Artist Pen.

Hopeakynäkin minulla on. Tosin sen kanssa on erittäin vaivalloista saada mieleistäni jälkeä aikaan. Viiva jää vaaleaksi vaikka kuinka noudattaisin ohjeita. Rennommalle piirtäjälle se ei ole paras vaihtoehto. Kynä ei ole myöskään hinnaltaan edullinen, joten suosittelen miettimään tarkkaan sen hankintaa.

Ensi kerralla kirjoitan lisää piirtämisestä, paperilaadun merkityksestä ja siveltimen käytöstä piirustuksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti