Sivut

lauantai 30. joulukuuta 2017

Muotipiirustuskurssin suunnittelua

Olen jo useampana vuotena pitänyt muotipiirustuksen lyhytkursseja Lahdessa Wellamo-opistossa, joka on kansalaisopisto. Vuonna 2018 seuraava neljä iltaa kestävä kurssini alkaa 15.2. Lahden aikuiskoulutuskeskuksessa.

Muotipiirustusta kuten mitä tahansa piirtämistä tai taiteellista toimintaa voi opetella ja kehittää koko elämänsä ajan, joten harkitsen aina uudelleen mitä sisällytän lyhyempään kurssikokonaisuuteen, jotta osanottajat saavat uutta oppia omia taitojaan kohentaakseen. Joku saattaa osallistua pelkästä mielenkiinnosta aiheeseen ja hänellekin pyrin tarjoamaan perustietoa ja sopivia harjoituksia.

Muotipiirustus sinänsä on monipuolista ja käsittää sekä vaatesuunnittelua että kuvitusta. Opiskelun alussa piirtäminen ja korjailu saattaa tuntua vaivalloiselta tai jopa pitkäveteiseltä, koska kokeneen piirtäjän muotipiirustus näyttää aina sujuvasti tehdyltä ja helpon oloiselta. Kun alkaa huomata oman edistymisen, se palkitsee valtavasti. Olen huomannut kursseillani kuinka osanottajat keskittyvät piirtäessään miltei hartauden omaisesti.

Vasen figuriini on suunnitelma kuvitusta varten, kun taas oikeanpuoleinen on perusfiguriinin päälle tehty kokeilu kangaskuvion toimivuudesta. (Piirustukset Kirsti Nahirnyj)

Pohjana muotipiirustuksessa on aina figuriinin piirtäminen ja sen mittasuhteet. 

Vaatteen suunnittelussa on aina parempi, jos muodot ja kuviot voi hahmotella ihmisen oloisen figuriinin päälle. Olen sitä mieltä, että jo perusfíguriinin avulla pystyy tekemään valtavasti muoti- ja vaatekokeiluja ja voi kehittää piirustustaitoaan.

Periaatteessa usein hahmotellaan vaateideoita näin, mutta esimerkiksi helman pituutta on vaikeaa arvioida. (Piirustus Kirsti Nahirnyj)
Teatteripuvustuksessa on tärkeää neuvotella erilaisista yksityiskohdista kuten valaistuksesta ja liikkumisesta näyttämöllä ohjaajan kanssa, joten täysin rajoituksetonta puvustuksen suunnittelu ei ole. Silti ideoimisen vaihe antaa vielä paljon vapauksia ja tekniikaltaan monia mahdollisuuksia jopa hullutteluun. Näitäkin idean etsimiskeinoja ja kokeiluja voimme käydä läpi kurssilla.

Kuvittajat opiskelevat paljon ihmisen anatomiaa, liikeratoja ja vaatetuksen yksityiskohtia, tai ainakin heidän pitäisi. Lisäksi puku- ja tyylihistorian tiedoista on valtavasti hyötyä.

"Pohjapiirros" ja lopullinen akvarellikuvitus (Kirsti Nahirnyj)
Näistä aineksista ja monesta muusta kokoan selkeän neljän illan kurssin runsain esimerkein höystettynä. Toivon, että jokainen osanottaja pääsee heti ensi kerralla mukaan alustukseen, jotta kurssin edistyessä voi tehdä juuri omaa osaamista kehittäviä harjoituksia.
Minä kyllä neuvon ja autan. Tervetuloa!

Kurssin ilmoittautumisnumero on 011104352.
Tässä vielä linkki 3.1.2018 alkavaa ilmoittautumista varten Wellamo-opiston sivuille: http://www.wellamo-opisto.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti