Sivut

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Piirtämään

...vaikka käärepaperiin!


Muistan kuinka pienenä lapsena kärkyin ruokaostoksista makkarapaketin käärepaperia. Halusin piirtää, ja lapsudessani makkarasiivut oli kääritty moninkertaiseen valkoiseen paperiin. Siitäpä sain oivaa materiaalia, enkä edes kyseenalaistanut olisiko se laadukasta vai ei.

Myöhemmin siirryin piirustuskirjojen ohella erikokoisiin paperin- ja pahvinpalasiin, joita kertyi painotalojen tai kirjansitomoiden roskiksista. Myös markettien askartelukorttipakkaukset ovat oivia piirustuspohjia.

Tässä vuosien varrella kertyneitä pikkupiirustuksia pahvinpalasille eri tekniikoilla.

Kun ei tarvitse murehtia materiaalikuluja, tulee piirrettyä huomattavasti rennommin.

Oppilaillenikin olen usein vakuuttanut, että paperiahan se vain on, ei mahdollisia virheitä tarvitse pelätä. Silti tiedän, että edelleenkin vuosien jälkeen itseänikin vaivaa yllättävän usein tyhjän arkin kammo!


Nuo ylläolevat puiston linnut olen piirtänyt rasvaliidulla mukanani olleelle pikkukartongille, joita pidän mukanani "varmuuden vuoksi". Päätin säilyttää piirustuksen myöhempää tutkiskelua varten. Itsekritiikki kun on välillä niin hurjaa ja tuoreeltaan roskiin menisi tämäkin, sillä tuijottaisin vain taustalla olevia kömmähdyksiä.
Tein näitä kyllä useammallekin palaselle, joista osa on sittemmin päässyt kehyksiin ja muihin koteihin.

Piirrän joskus ihan tarkoituksella kellastuvalle ei niin happovapaalle materiaalille, jotta piirustukseen tulee kaunis patina ihan itsestään. Tämä koskee vapaita omia piirustusharjoituksia. Tietenkin varsinaiset ammattimaiset kuvitukset ja muut originaalit tulee aina tehdä kunnolliselle tukevalle piirustuskartongille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti