Sivut

lauantai 14. toukokuuta 2016

Arvostammeko taidekäsityötä?

Graafisen suunnittelun, kuvittamisen ja opettamisen lisäksi teen muutakin taiteellista vapaampaa työtä kuten uniikkikortteja, koristelen kynttilöitä ja valmistan joulukoristeita. Kaikkiin näihin kehitän idean ja tekniikan.

Juttelin hiljattain hyvän ystäväni kanssa ikäänkuin vakiintuneena tosiasiana sitä, ettei käsillä tehdyistä töistä saa sitä korvausta mikä tekijälle oikeasti kuuluisi. Niin sanotusti tuntipalkoille semmoisella työllä ei pääse. Tämä jäi askarruttamaan mieltäni. Eli ammattilaisenkin pitäisi tyytyä palkkiona siihen iloon, että saa tehdä jotain käsillään ja että se kelpaa jollekin.

Jos joku käsityönä tehty esine miellyttää katsojaa ja hän haluaa sen, valitettavan moni potentiaalinen ostaja vertailee hintaa kiinalaisiin massatavaroihin, joita tuotetaan kymmeniä- tai jopa satojatuhansia kerralla. Tuote on mahdollisesti kömpelö kopio jonkun taiteilijan alkuperäisestä ideasta.

Aikoinaan eräs tuttu graafikko totesi seuraavaa: "Suomessa ihmiset tulevat katsomaan mitä muut tekevät, kopioivat idean ja menevät sitten kotiin ja alkavat tehdä samanlaisia itse." Kunnioitusta toisen tekijänoikeuksiin ei moni pidä erityisen tärkeänä ja ideoita suorastaan varastetaan ikäänkuin siinä olisi jotain sankarillista. Useimmiten kopiot eivät sitäpaitsi ole edes laadultaan alkuperäisen veroisia.

Itselleen ja omaan kotiin voi toki tehdä mitä haluaa, mutta usein näitä plagiaatioita näkee myös käsityömessujen eri osastoilla, koska yksi idea on kopioitu ja se on levinnyt sittemmin kulovalkean tavoin.

Joku on alunperin nähnyt vaivaa ja miettinyt, luonnostellut ja hionut ideaa ja tekniikkaa. Perässähiihtäjät kuorivat kerman.

Oikean alkuperäisen käsityön, tai taidekäsityön, kehittäjä ja valmistaja ei saa juurikaan korvausta työstään sen jälkeen, kun myyntihinnasta on vähennetty arvonlisävero 24 %, materiaalikustannukset, yrittäjän muut pakolliset kulut kuten vakuutukset, kirjanpitokulut ja pankin veloitukset.

Olen käyttänyt tässä kahdenlaista ilmaisua: taidekäsityö ja käsityö.

Tarkoitan lähinnä taidekäsityötä eli tekijän itsensä luomaa ja käsin tekemää uniikkityötä, jossa on uudenlainen idea materiaalin, muodon tai värinkäytön suhteen. Voisi se olla jossain tapauksessa sukka tai seinävaatekin. Taidekäsityötä on kaikki taiteellinen käsin tehty iso tai pieni uniikki työ tai sarja, mitä ei voida tarkalleen luokitella taidemaalaukseksi, veistokseksi tai muuksi konkreettiseksi ainutlaatuiseksi taideteokseksi.

Rajan veto näille töille ei ole tarkkaa, mutta taidekäsityö ei tarkoita annetun ohjeen mukaan tehtyä perinteistä raanua tai muuta seinävaatetta tai peräti kopiota toisen tekemästä työstä.

Nämä kynttilät olen koristellut omin käsin oman ideani mukaan.

Tämä kortti on sarjasta, johon kuuluu erilaisia variaatioita, ja olen yhdistellyt akryylivärejä, värikynätekniikkaa ja kollaasia. Ideaa sinänsä tavallisen kukka-aiheen soveltamisesta hioin pitkään.

Tutkiskelin eri maiden käyttämiä nimityksiä ja käsityölle ja taidekäsityölle. Esimerkiksi Saksassa käsityö on kaikkea, mikä viittaa isoina sarjoina tehtävään valmistukseen annetun ohjeen mukaisesti, kun taas taidekäsityö on useammassakin maassa uniikkien taiteellisten käyttö- ja koriste-esineiden valmistamista käsityönä ja korkeintaan pieninä sarjoina.

Siispä massatuotannon ja uniikin tuloksia voi vertailla rauhassa, mutta samalla on hyvä muistaa yksilöllisen työn merkitys ja antaa sille todellinen arvo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti