Sivut

maanantai 10. huhtikuuta 2017

Tussi ja muste

Piirustusvälineitä on tietenkin monia. Edistyessään sitä kaipaa vaihtelua, eikä lisätieto materiaaleista haittaa ollenkaan.

Tiesitkö esimerkiksi, että nestemäisellä musteella ja tussilla on oleellinen ero? 

Tussi on vedenkestävää kuivuttuaan, muste taas ei. Ja kun haluaa tehdä monia värikerroksia, niin auttaahan se, jos alla oleva väri ei ala liueta ja sotkea uutta kerrosta maalatessa. Olen värittänyt tussipiirustuksia joskus akvarelliväreillä, ja se onnistuu hyvin piirustusta vaurioimatta, koska tussi on kuivuttuaan vedenpitävää.

Muste taas on ihanteellista kalligrafiassa ja jos pitää muutenkin värin soljuvammasta käyttäytymisestä. Se vaatii vain hiukan enemmän kärsivällisyyttä tuon kuivumiskäyttäytymisen takia.

Musteen kanssa voi toisaalta leikkiä eli jos haluaa pehmeämpää jälkeä, niin silloinhan voi hyvin maalata tai piirtää kuivan tai ei ihan kuivan kerroksen päälle, ja odottaa, että väri hiukan leviää ja vaikutelma ei ole niin terävän oloinen. Joskus jälki on mukavan sattumanvarainenkin. Laveeraamalla saa musteen kanssa myös hienoa jälkeä. Musteet eivät muuten aina ole yhtä valonkestäviä kuin tussit.

Tässä olen käyttänyt Rohrers Ausziehtusche eli sepian väristä tussia ja sinisessä Winsor & Newtonin sinistä mustetta. Tussi kuivui nopeasti ja voin tehdä laveeraamani kuvion päälle nopeasti myös viivapiirroksen, musteella piirtäessä odottelin laveerauksen täydellistä kuivumista.

Koska nuo kaikki valmisteet ovat ulkomaisia, niin saksalaisissa pulloissa, joissa on tussia, lukee "Tusche" ja mustetta sisältävissä "Tinte". Englantilaisissa eroa ei välttämättä heti tunnista, mutta "Drawing ink" tai "Indian ink" ovat tusseja, ja pelkkä "Ink" mustetta.

Olen ihastunut sepianväriseen tussiin, joka antaa vaikutelman patinoituneesta piirustusjäljestä.

Ja paperista:
Tussiterää ja nestemäistä väriä käyttäessä on hyvä muistaa, ettei paperi saa olla liian ohutta, vaan mieluummin kunnollista piirustuskartonkia, jonka vahvuus on noin 200g/m2 tai vaikka enemmänkin. Liian ohut paperi alkaa aaltoilla ja pahimmassa tapauksessa jopa puhkeaa.

Noista nesteistä muistin tueksi voisi ajatella, että mustekala suoltaa vedessä mustetta, joten muste pysyy vesiliukoisena.

Piirretään joka päivä jotain!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti