Sivut

keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Näemmekö me kaikki värejä samoin?

Tänään oli Etelä-Suomen Sanomissa mielenkiintoinen artikkeli, jossa käsiteltiin värien näkemistä.

Näidenkin sävyjen nimistä moni maallikko saattaa olla montaa mieltä
Minultakin on joskus värikursseillani kysytty, näkevätkö kaikki ihmiset värit samalla lailla. En ole aiheen fysikaalinen tutkija, eikä minulla ole siihen syventävää koulutustakaan. Vuosien varrella olen kuitenkin tutustunut aiheeseen ja itsekin todennut, että värien näkemiseen vaikuttavat monet tekijät.

Silti ei pystytä todistamaan minkälaisena yksittäinen ihminen todella näkee tai kokee jonkin sävyn. Kyky erottaa erilaisia sävyjä toisistaan on yksilöllistä. Maailmassa on myös ihmisiä, jotka yksinkertaisesti ovat värisokeita eivätkä erota vihreää ja punaista, tai näkevät kaiken mustavalkoisen kuvan sävyinä.

Jotkut tunnistavat ainoastaan päävärit ja mustan ja valkoisen. Tai sitten heillä ei yksinkertaisesti ole harjaantunutta kykyä erottaa erilaisia sävyjä toisistaan.

Tunnistan 12-vuotiaan itseni tuosta kyvyttömyydestä. Kansa- ja peruskoulussa ei minun aikanani puhuttu värien tärkeydestä eikä niiden sommittelua varinaisesti harjoiteltu, ei ala- eikä yläkoulussa. Tottakai päävärit ja välivärit käytiin läpi, ja sitten suunnilleen niiden perusteella tehtiinkin vesiväritöitä.

Harjaantumiseni väreihin alkoi vasta aloitettuani ammatillisen opiskelun Saksan Münchenissä. Deutsche Meisterschule für Mode -nimisessä oppilaitoksessa tehtiin lukuisia käytännön harjoituksia ja maalattiin muunnelmia samasta itse suunnitellusta aiheesta, kopioitiin osia Pissarron töistä ja sekoitettiin ja sekoitettiin värejä ja tehtiin liukumia vaaleasta tummaan ja kylmästä lämpöiseen. Harjoitukset teimme niukalla peitevärituubivalikoimalla, jotta ymmärsimme miten värisävyjen syntyyn voi itse vaikuttaa. Minulle se oli valtava elämys ja huomasin viimeinkin, että värisävyjä on maailma täynnä ja niitä voi ja saa itsekin käyttää. Aloin tunnistaa kaikessa näkemässäni enemmän.

Vanha eli entinen minäni olisi nähnyt tässäkin kuvassa pelkkää harmaata. (Kuva: Kirsti Nahirnyj)
Ylläoleva kuva on hyvä harjoitus siihen, miten värien havaitsemista voi alkaa harjoittaa. Tutki kuvaa rauhassa ja mieti mitä värejä alat löytää. Voit etsiä myös esimerkiksi aikakauslehdestä jonkun kallio(väri)kuvan ja tarkastella sitä. Ota pieni liuska harmaata kartonkia ja liikuttele sitä kuva osien päällä. Ihan varmasti löydät siitä lukuisia värisävyjä.

Värien yhdisteleminen on myös erinomaista harjoittelua ja jopa hauskaa. Väripajoissani teemme teoriaosuuden jälkeen harjoituksia muunmuassa värilastuin. Lyhytkursseilla se on tehokas tapa perehtyä sävyjen moninaisuuteen ja erilaisten yhdistelmien vaikutelmaan.

(Valokuva: Kirsti Nahirnyj)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti