Sivut

keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Syvyysvaikutelmaa värein

Jatkan tässä väreihin liittyvää.

Monelle hyvällekin piirtäjälle tai maalarille on tullut joskus ongelmia syvyysvaikutelman kanssa. Jos työstä ei ole tarkoitus tulla lattea, vaan esimerkiksi maisema, jossa katseen haluaisi menevän etualalta kauemmaksikin, niin on hyvä, jos tiedostaa muutamia väriopillisia keinoja. Parhaiten ne toimivat, jos käyttää mahdollisimman montaa näistä melko yksinkertaisista keinoista samassa kuvassa, oli tekniikka mikä tahansa.

1. Kaikki mikä on tummempaa vaikuttaa lähempänä olevalta. Vastaavasti mitä vaaleammaksi sävyt muuttuvat, sitä kauemmaksi ne vaikuttavat menevän. Tätä sanotaan valöörikontrastiksi.

2. Lähellä värit ovat lämpimämpiä, kauempana viileitä. Esimerkiksi ruskeaa ja sinistä yhdistäessä ruskea tulee automaattisesti lähemmäs, vaikka värikylläisyydessä ei olisi pahemmin eroa.

3. Kylläisemmät värisävyt ovat läheisempiä kuin vähemmän kylläiset eli hailakat/pliisut.

4. Isompi pinta tulee lähemmäs, pieni vaikuttaa kaukaisemmalta. Eli jos piirtäisit vaikka kolme ympyrää satunnaiseen järjestykseen erikokoisina, niin suurin olisi se lähin.

5. Lisäksi ilmakehässä on tietynlaista sinertävyyttä, jonka takia kauemmas menevät sävyt voivat myös hiukan sinertää.

Havainnollistanpa vielä ottamieni valokuvien avulla syvyysvaikutelmaan liittyvää:


Tämän kuvan avulla voi tunnistaa aika monta syvyyteen liittyvää "kikkaa", jotka toimivat kaikessa visuaalisessa esityksessä.







Tässä ei ole havaittavissa kaikkia syvyysvaikutelmaa lisääviä tehokeinoja. Jään railon suunta aiheuttaa kuitenkin katseen kulkeutumisen taka-alalle.

Etualalla lämpimämpää, isompaa ja tummempaa, takana viileämpää  ja vaaleampaa, ja taivaankin osuus on pienempi pinta-alaltaan. Lisäksi kuvassa on voimakas suunta ylös oikealle eli jonnekin kaukaisuuteen.
Valokuvat. Kirsti Nahirnyj








Sinisyys ei tule pelkästään digitekniikasta, vaan ilmakehässä on tiettyä sinisyyttä, kuten metsä- ja saarialueista voi tunnistaa.
Kauempana olevat metsiköt ovat myös vaaleampia.





 
Kauempana on vaaleaa, viileää, "hailakkaa", pientä ja enemmän sinistä.
Lähellä on tummaa, lämmintä, kylläistä ja suurikokoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti