Sivut

perjantai 12. toukokuuta 2017

Ihan kaunis liikerakennus Lahdessa

Kävelin tällä viikolla Lahden keskustan alueella asioimassa. Silmääni pisti Kauppakadulla tyhjillään oleva liikerakennus, jossa oli aiemmin Anttilan tavaratalo. Onpa kaunis noin liikerakennukseksi!

Yritin etsiä tuloksetta tietoa rakennuksen suunnittelijasta. Ainakin näin visualistin silmää tuo rakennus miellytti niin paljon, että arkkitehti ansaitsisi saada nimensä näkyvämmäksi tässä yhteydessä. Jos sinä lukijani tiedät, kuka rakennuksen on suunnitellut, niin laitathan viestiä.

Koska en tiedä varmuusella mikä rakennuksen tuleva kohtalo on, rupesin muistelemaan nuoruuteni ajan karmeita hävitystemppuja kotikaupungissani.
Kauniita jugendrakennuksia purettiin keskustasta armotta muka aikansa eläneinä. Silloin ne olivat alle 70 vuotta vanhoja, sodatkin kestäneitä. Moni minun lisäkseni jäi niitä kaipaamaan - varsinkin kun niiden tilalla seisoo persoonattomia laatikoita joidenkin sen ajan ihanteiden mukaisesti. Tästäkin aiheesta olen aiemmin blogissani kirjoittanut.

Nyt sellainen "vanha" rakennus on tuo liiketalo.

Rakennuksen julkisivulla jopa tavaratalon logot on esteettisesti aseteltu.



Pahoin pelkään, että tontin ollessa arvokas sille rakennetaan jotain tuottavampaa kuten suunnitteilla oleva tornitalo, ja tämä liikerakennukseksi kaunis esimerkki puretaan pois. Ehkä omistajat antavat sen ensin rapistua. Siinä vaiheessa, kun korjaaminen ei enää kannata, purkaminen tehdään ikäänkuin oikeutetuksi ratkaisuksi.

Onhan tämänkin rakennuksen alta aikoinaan purettu jotain pois. Ne tosin taisivat olla vanhoja puuhökkeleitä mikäli olen asian oikein ymmärtänyt. Mutta nykyään pitäisi miettiä myös mitä esteettistä arvoa uudella korvaavalla rakennuksella olisi. Ei siis pelkästään taloudellista joillekin harvoille. Onko tilalle tulossa kauniimpi, josta kaupunkilaiset voivat olla ylpeitä ja vierailevat ihastella?

Mikään paikkakunta ei vaikuta persoonalliselta, jos kaikki vanha puretaan pois ja korvataan heti uudemmalla, kun muoti muuttuu. Rakennusten huoltamista laiminlyödään. Mielestäni kaupunkien keskustoissa olevien rakennusten omistajilla tulisi olla erityinen vastuu kaupunkikuvasta.

Vanha sanonta "Aateluus velvoittaa" oli aikoinaan paikallaan, koska aateliset olivat niitä ainoita rahakkaita. Nykyään omistajat tulevat erilaisista olosuhteista, mutta velvoitteet olisi hyvä pitää mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti