Sivut

maanantai 29. toukokuuta 2017

Akryylimaalauksesta, osa 3.


Mieleeni on juolahtanut vielä pari asiaa, joita akryylivärien käyttäjän on hyvä muistaa.

Vesiohenteiset nestemäiset värit tai maalit eivät kestä pakkasta.

Tein aikoinaan huomaamattomuuttani virheen, joka kostautui nolosti puolen vuoden päästä. Olin laittanut kesällä akryyliväripulloja omakotitalon vinttiin, joka siis oli sellainen rintamamiestalon ullakko ilman lämpöpattereita. Siellä kun tuli muutenkin varastoitua kaikenlaista. Puolisen vuotta myöhemmin aloin kaivata maalipullojani. Sieltähän ne löysin samasta paikasta, mutta jäätyneinä! Eivät ne edes sulana olleet enää käyttökelpoisia, vaan niiden koostumus oli muuttunut täysin. Siinä meni ison rahan edestä maalaustarpeita hukkaan.

Palettivinkkejä:

Aikojen kuluessa olen oppinut muutenkin taloudellisemman tavan käyttää maalaukseen tarvittavia välineitä. Esimerkiksi palettien kanssa voi olla hyvinkin kekseliäs. Koska akryyliväri kuivuu nopeasti, myös paletille saattaa piankin jäädä kovia kokkareita, joita on hankala poistaa ja hyvä paletti ei ole kauaa käyttökelpoinen. Useimmista muovipaleteista ei akryyliväri lähde irti, vaikka kuinka yrittäisi.
Käytin joitakin vuosia työmatkoilla eväänä proteiinijauheita, jotka olivat isoissa muovipurkeissa. Niiden leveät muovikannet säästin, koska ne olivat oivallisia paletteja. Yhtä lailla joidenkin margariinirasioiden kannet voi käyttää samaan tarkoitukseen.

Tässä minun palettejani.
Siveltimien suojaamiseen:

Minkä tahansa maalaustekniikan siveltimiä voi säilyttää niinestä tehdyissä lautasen alusissa tai aasialaistarvikkeiden kaupasta saatavissa sushin käärimiseen tarkoitetuissa pikkumatoissa. Näin harjakset säilyttävät muotonsa, vaikka olisit lähdössä matkalle maalaustarvikkeinesi. Voit myös pujottaa mattoihin kuminauhaa siveltimien pysymiseksi pakallaan.

Älä väheksy

Lidlin valikoimia. Juuri siellä oli tarjouksena Marabu-merkin laadukkaat akryylivärit. Vaikka merkki ei ole Suomessa tunnettu, se on laadukas ammattitason tuotteita tekevä yritys. Minäkin ostin satsin täydennykseksi.





2 kommenttia:

  1. Maitopurkeista saa myös oivia maalausalustoja akryyleille. Purkki täytyy vain halkaista ja pestä ja valmista tuli!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsi hyvästä ja edullisesta vinkistä!

    VastaaPoista