Sivut

perjantai 5. toukokuuta 2017

Seinät täynnä tauluja?

Olin tilaisuudessa, jossa osanottajat keskustelivat muunmuassa kaupunkiimme avatun uuden gallerian merkeissä siitä, kuinka tauluja nyt vaan ei voi enää ostaa, kun seinät ovat jo täynnä.

Minua askarruttivat jälkeenpäin kovasti nuo perustelut. Jos ei ole rahaa ostaa taidetta, se on asia sinänsä ja ymmärrettävää. Mutta seinien täyttymiseen voi itse vaikuttaa.

Taiteen keräilijäkin ostaa mieleisensä teoksen ja miettii sille paikan. Jos tilaa ei ole, hän myy pois jonkun työn, joka ei enää niin puhuttele, tai laittaa sen varastoon lepäämään ja odottelemaan sopivampaa aikaa saaden näin tilaa uusille.

Hyvin erilaisiakin tauluja voi yhdistellä. Tässäkin on kaksi öljymaalausta, yksi tussityö, yksi akvarelli ja painotyö. Yhdistävänä tekijänä on maisemat.




Taide on myös osa sisustusta. 
Eihän samoja verhojakaan ole pakko pitää ikuisesti tai edes koko vuotta ikkunassa. Näin voi taideteoksiakin sijoittaa välillä toisin ja miettiä, josko valo juuri siinä lankeaakin paremmin ja teoksen värit tai muodot pääsevät oikeuksiinsa. Joskus joku tärkeä yksityiskohta tulee esiin vasta valon suuntautuessa sopivasti. Siksikin on hyvä vaihdella joskus taulujen paikkoja. Yllätyt, kuinka teoksen vaikutelma saattaa muuttua merkittävästi.

Keittiön seinälle voi laittaa vaikka useampaan riviin sopivaksi katsomiaan aiheita - ja vaihdella. (Kuvat: Kirsti Nahirnyj)
Yksi yleinen perustelu sille, ettei tauluja voi ostaa on se, ettei seinään voi lyödä reikiä. Nykyään eri toimittajilta saa taidegallerioistakin tuttuja galleriakiskoja siimoineen. Kisko kiinnitetään huomaamattomasti katon rajaan ja taulut siimoihin laitettuihin koukkuihin sopivaan korkeuteen. Järjestystä on siten helppo muuttaa niin usein kuin haluaa.

Lisäksi tauluja voi laittaa esille maalaustelineeseen. Niitäkin on saatavilla eri kokoisia joko lattialle tai pöydälle.

Maalaustelineellä oleva teos ei välttämättä tarvitse edes kehyksiä. (Kuva ja maalaukset: Kirsti Nahirnyj)
Itse olen joskus pitänyt pienempimuotoisia näyttelyjä juuri maalaustelineiden avulla tai täydentämässä isompaa kokonaisuutta.

Taulujen yhdistelemisessä voi käyttää jotain johtolankaa, ettei tule ripustettua värikästä jättihedelmää herkän kirkontornipiirroksen viereen. Yhden seinän teemana voi olla mustavalkoiset (valokuvia, piirustuksia, painografiikkaa) tai ihmiset (potretteja eri tekniikoilla, mukana vaikkapa elävänmallin piirustus) tai maisemia ja niiden yksityiskohtia. Myös abstraktieista tauluista voi yhdistellä isomman kokonaisuuden, mutta se vaatii jo harjaantunutta silmää.

Muistathan myös, että taiteilijaa eli teoksen alkuperäistä tekijää autat eniten, kun ostat hänen töitään hänen elinaikanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti