Sivut

lauantai 20. tammikuuta 2018

Hyötyä muotipiirustuksesta

Opiskellessani aikoinaan muotiin erikoistuneeksi graafiseksi suunnittelijaksi huomasin, kuinka muotipiirustuksessa yhdistyvät loppuen lopuksi kaikki tieto ja taito mitä piirtämiseenkin tarvitaan: Anatomia, värit, mittasuhteiden opettelu, vaatteiden yksityiskohtien tutkiskelu, materiaalitietous, eri piirustustekniikat, liikeradat, uusien tuulien haistelu ja vaikka mitä.

Taitojensa puolesta ei kukaan ole koskaan täysin valmis. Uuden oppimistahan tämä elämä on koko ajan ja sitä korostan näissä kirjoituksissanikin mielelläni. Kun laadin kursseja muotipiirustusta varten, mietin miten avartaa kurssilaisten maailmaa ja antaa eväitä silloinkin, kun osanottajien taustat ovat kovin erilaisia. Teatteripuvustuksesta kiinnostunut kiinnittää huomiota eri asioihin kuin muotisuunnittelijaksi aikova, ompelija taas eniten juuri yksityiskohtiin. Taiteellinen muotipiirustus ja -kuvitus pyrkivät ilmentämään enemmänkin yleisvaikutelmaa ja dynamiikkaa.

Olen todennut, että paras tapa on edetä aina perusasioita läpi käyden. Kokenutkin saa hyvää kertausta ja voi hioa taitojaan ja ottaa vaikkapa rennosti tehden uudenlaisia kokeiluja perusasioiden pohjalta. Kollaasit ovat myös mukava tapa tehdä vapaita puvustussuunnitelmia.

Tässä tehtiin valmiiden figuriinien päälle kokeiluja muotojen ja värien vaikutuksesta.
Vanhoja figuriineja voi kokeneempi piirtäjä käyttää kokeiluihin eri tekniikoilla.
Tässä oli käytössä rasvaliitu, jolla piirsin valopöytää apuna käyttäen.
Aloittelija voi harjoitella figuriinin piirtämistä ja pukemista omien suunnitelmien pohjalta tai valmiin mallin mukaisesti. Kaikesta oppii uutta. Aina ei onnistu. Itseltänikin menee roskiin erinäinen määrä piirustustuksia ja luonnoksia, joihin en ole tyytyväinen. Silti niitä onnistumisen ja edistymisen riemun hetkiä tulee myös koko ajan.

Vaikka tämä maailma suosii digitekniikkaa, opetellessa käsivarapiirustus on se tärkein. Vaikka kuinka yrittäisit maalata tabletilla akvarellia, niin pystytkö arvioimaan sen onnistumista, jos et ole koskaan maalannut oikeilla akvarelliväreillä asianmukaisella siveltimellä kartongille?

Jos katselet vanhempia blogikirjoituksiani, niin löydät muotipiirustusaiheesta lisää.

Tästä pääset halutessasi suoraan helmikuun muotipiirustuskurssini ilmoittautumiseen Lahden Wellamo-opiston kurssille.

Samasta aiheesta kirjoitin myös Wellamo-opiston käsityöblogiin Taitavin käsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti